Ekološki osviješteni montezarovci briljirali u kvizu znanja

PULA, 11. veljače 2013. – Danas je u Osnovnoj školi “Monte Zaro“ u Puli održana radionica projekta DIVA u kojoj su sudjelovali učenici 5.a i 5.b razreda. Radionicu, na kojoj su učenici upoznati s vrstama otpada i vijekom raspadanja, vodila je Ljiljana Dravec, voditeljica projekta DIVA za Istarsku županiju.

Osnovna škola „Monte Zaro“ iz Pule ugostila je danas voditeljicu projekta DIVA, Ljiljanu Dravec te se na taj način uključila se u projekt „DIVA – Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti“. U jednosatnoj radionici učenici 5.a i 5.b razreda saznali su kako otpad djeluje na okoliš i ljude te kako bismo ga trebali adekvatno zbrinuti.

U uvodnom dijelu nastavnog sata putem prezentacije „Šuma ne jede bilo što... Njezina je probava spora!“ učenici su saznali što je otpad i u koje ga skupine svrstavamo te koji je vijek raspadanja predmeta koje svakodnevno koristimo poput papirnatih maramica, žvakaćih guma, limenki, plastičnih i staklenih boca i sl. Učenici su zatim bili podijeljeni u grupe po bojama (žuta, plava, crvena, zelena i ljubičasta) te su timski odgovarali na zadana pitanja kviza znanja u formi popularnog TV kviza „Milijunaš“. Točni odgovori koji su se nakraju zbrajali pokazali su tko je najbolji poznavatelj problematike otpada i najviše ekološki osviješten. Najviše bodova osvojile su crvena, žuta i ljubičasta ekipa koje su se u kreativnom nadmetanju borile za titulu pobjednika. S idejom o izradi voki-tokija od plastičnih čaša, pobjedu je odnijela crvena ekipa koju su sačinjavali Nicole Zelenović, Nikola Mijalica, Benedikt Rossmanith, Andrej Strmota, Petra Tanković i Antonio Žgomba. Pobjednici kviza nagrađeni su diplomama, a ravnateljici škole Branki Sironić uručena je zahvalnica za sudjelovanje škole u projektu DIVA.

S ciljem edukacije i osvještavanja učenika o ovoj problematici, podijeljeni su promotivno-edukativni materijali - brošure i letci - nastali u sklopu projekta DIVA.  1. « Povratak na radionice
Projekt Diva, 2012. Istarska županija